Keolis Danmark udgiver en række artikler, der vil fremhæve Keolis’ arbejde i forskellige dele af verden. Denne artikel er den anden i rækken, og omhandler Australiens næststørste by Melbourne. 

KeolisDowner opnåede i 2016 en forlængelse af kontrakten med Public Transport Victoria om driften af verdens største sporvogn efter syv år med fremgang på alle parametre.

Yarra Trams er et af de ældste sporvognsnetværk, og Melbourne er én af de byer, som har beholdt og løbende moderniseret sine sporvogne gennem mere end 100 år.

I 2009 vandt Keolis og australske Downer kontrakten på driften og vedligeholdelse af det ikoniske sporvognsnetværk. Det centrale fokusområde for kontrakten var at forbedre sikkerhed og ydeevne. Da kontrakten skulle fornyes i 2016, var målene for længst opfyldt – og mere til. Tiden var til at sætte nye mål om markante forbedringer, hvilket betød renovering af spor, nye sporvogne og en forsættelse af løftet i driftskvaliteten og passagertilfredsheden.

Yarra Trams er verdens største letbanenetværk med 250 km dobbeltspor, knap 500 letbanetog, 2000 ansatte og mere end 1700 stationer og stoppesteder. Letbanerne kører i døgndrift i Melbourne. Passagertallet er på omkring 200 millioner om året.

Julien Dehornoy, CEO i Yarra Trams, citerer et videnskabeligt studie, som viser, at letbanedriften bidrager til byen med en samfundsøkonomisk værdi på mere en 1 milliard australske dollars årligt (= ca. 4,5 milliarder danske kroner). 

I løbet af den nye kontraktperiode frem til 2024 vil KeolisDowner påbegynde drift i 50 nye E-klasse sporvogne, og samtidig opretholde ni forskellige klasser af sporvogne og sikre renovation og opgradering de øvrige togsæt. 

Den fortsatte vækst i passagertallet og i kundetilfredsheden skyldes blandt andet forbedringer af passager oplevelsen, ydeevnen og den stigende befolkning i byen.

Julien Dehornoy forklarer:
“Yarra Tram er en unik og kompleks virksomhed på grund af sin størrelse og alder. Vi kører med ni forskellige typer af sporvogne – nogle er 60 år gamle og andre helt nye. Vi har også remiser og anden infrastruktur, som er helt op til 100 år gammelt. Kritisk for Yarra Trams succes er vores evne til konstant at forbedre vores drift til passagernes fordel. Vi arbejder tæt sammen med vores aktionærer Keolis og Downer for at fortsat forbedrer vores operationelle kapaciteter, så vi kan yde maksimal værdi til passagererne, byen og trafikselskabet. ”

Yarra Trams er blevet fuld certificeret efter ISO 55001 standarden i Asset Management, og er således blevet en ud af 19 transportorganisationer, som er blevet tildelt denne akkreditering. I modsætning til mange andre transportorganisationer, som er certificeret, er Yarra Trams en af de første til at dække alle aktivklasser og placeringer. I forvejen er virksomheden certificeret efter ISO 9001 – kvalitetsstyring – og ISO 45001 – miljøledelse.

 Sikkerhedssystemet i Yarra Trams har netop været igennem en tiltrængt modernisering.

”Yarra Trams er en helt unik virksomhed, som Keolis har drevet i 10 år sammen med den australske servicegigant Downer”, forklarer Peter Lanng Nielsen, adm. direktør i Keolis Danmark. ”Den unikke blanding mellem Keolis' internationale færdigheder inden for letbanedrift og Downers viden om det lokale marked har gjort det muligt at levere værdi til lokalsamfundene og opbygge et betroet forhold til transportministeriet. ”