Selvkørende busser bliver vist frem til DGI stævne i Aalborg

mandag 19. juni 2017

Aalborg kommune skal afholde årets DGI stævne, hvor det forventes at ca. 27.000 mennesker vil deltage. I forbindelse med stævnet, som bliver afholdt på havnefronten, vil Aalborg kommune sammen med deres samarbejdspartner Keolis, vise et eksemplar af deres nye selvkørende bus frem under en åbningsceremoni den 30. juni 2017.

Førerløse busser skal forbedre transporten i det byfornyede Aalborg Øst.

Når byfornyelsen af Aalborg Øst forventes afsluttet til maj 2018, skal de tre busser med navnet Navya Arma, skabe et såkaldt rullende fortov. Busserne er planlagt til at køre på Astrupstien, hvor beboere kan komme rundt i området på en helt ny måde.

Projektet i Aalborg er det første af sin slags i Danmark, men det er ikke første gang, at Keolis står for drift af førerløse busser. Med erfaring fra Las Vegas, Lyon og snart La Défense i Paris, har Keolis meget erfaring med drift og styring af førerløse busser. Denne erfaring bliver overført til Aalborg.

Bjarne K. Larsen, projektchef i Keolis, siger om den oplevelse som passagererne skal forvente sig:

"Der er jo først og fremmest ikke noget rat og ikke nogen for- eller bagende på den, så det er allerede meget anderledes. Og så er den jo elektrisk, så man vil bare kunne høre den elektriske motors summen."

Fire systemer holder bussen på rette vej

Bussen er udstyret med fire systemer, der både styrer den og holder øje med dens omgivelser, Bjarne K. Larsen siger om disse:

"Den er udstyret med en RTK GPS, der navigerer med to centimeters nøjagtighed. Et infrarødt system der hedder Lidar, som tegner et virtuelt billede af dens omgivelser. 3D kameraer som læser vejskilte og trafiklys, og et system der hedder Odemetri, som er en mekanisk måde at måle vejlængde på. Disse fire systemer gør, at bussen med meget stor nøjagtighed kan transportere folk sikkert rundt."

Foruden disse fire systemer, vil en Keolis chauffør være tilstede inde i bussen. Men i det her tilfælde brydes normen, da chaufføren ”gerne må samtale under kørslen”.

Flere selvkørende busser i fremtiden

Mobilitet er i dag en debat fylder mere og mere, og projektet i Aalborg viser, at der er en interesse og en lyst til at se fremad indenfor offentlig transport. Bjarne K. Larsen afslutter:

"Folk kommer til at se, at det virker, og det kommer forhåbentligt til at vække yderligere interesse. I Hørsholm kommune ser de for eksempel også på selvkørende løsninger, så det er en teknologi og en udvikling, vi vil se mere af i fremtiden."

Bussen vil køre ved havnefronten i Aalborg fra den 29/6 til 1/7 og får stoppested ved den store scene. Alle er velkommen til at komme ud og køre en tur i den.